Opcije zaključavanja smetlarnika u gradu Zagrebu

Novi sustav sakupljanja komunalog otpada u Zagrebu uveo se 1. listopada 2022. godine. Kako će se otpad morati pravilno razvrstavati, smetlarnici kao takvi će morati biti pod “ključem”.

Postoji više varijanti kako biste izbjegli moguće sankcioniranje nepravilno odloženog otpada unutar Vašeg smetlarnika ili boksova za spremnike komunalnog otpada :

 1. Da se zaduži određena osoba koja će u vrijeme odvoza otpada otključati smetlarnik ili boks djelatnicima Čistoće,
 2. Da se kupi tipizirani cilindrični uložak koji će moći otključati djelatnici Čistoće svojim “Master” ključem,
 3. Da se u postojeći smetlarnik ili novi boks za spremnike ugradi brava sa dva cilindra u koju se montira jedan cilindrični uložak koji otvaraju djelatnici Čistoće, te drugi cilindrični uložak koji otvaraju stanari stambene zgrade.

Probat ćemo ukratko objasniti prednosti i nedostatke druge i treće varijante, pošto je prva varijanta sama po sebi jasna..

Tipizirani cilindrični uložak

Što Vam omogućuje tipizirani cilindrični uložak ?

Tipizirani cilindrični uložak otključava “Master” ključ djelatnika Čistoće, te ključevi stanara.

Ključevi stanara otključavaju samo taj određeni smetlarnik ili boks, dok “Master” ključ djelatnika Čistoće otključava sve smetlarnike ili boksove unutar grada Zagreba.

Znači radi se o mehaničkoj varijanti, te je jedina obaveza stanara kupnja tipiziranog cilindričnog uloška, te određenog broja ključeva za stanare.

Okvirna cijena takvog zahvata bila bi slijedeća :

 • 15,00 – 30,00 EURa + PDV – tipizirani cilindrični uložak ovisno o dimenziji,
 • 5,00 EURa + PDV – tipiziranje cilindričnog uloška na “Master” ključ od Čistoće,
 • 5,60 EURa + PDV – ključevi do 10 naručenih komada.
 • 5,04 EURa + PDV ( 10% rabata ) – ključevi od 10 do 50 naručenih komada,
 • 4,48 EURa + PDV ( 20% rabata ) – ključevi iznad 50 naručenih komada,
 • Može se dodatno dogovoriti i montaža gore navedenog.

Ukoliko želite, postoji dodatna opcija da po istom ključu koji koristite za ulaz u smetlarnik isporučimo i cilindar za ulazak u stambenu zgradu, biciklarnik, podrum,… čime dobivate jedan ključ koji otvara više vrata unutar same zgrade. “Master” ključ od Čistoće u tom slučaju otvara samo smetlarnik ili boks, dok ostala vrata ne može otvoriti.

Ključ ISEO F9 SPI je zaštićenog profila – dodatni ključevi se mogu naručiti isključivo uz predočenje VLASNIČKE kartice koja se predaje predstavniku zgrade. Time se onemogućuje nokontrolirano kopiranje ključeva te zlouporaba istih za otvaranje smetlarnika od strane osobe koja nema prebivalište u samoj stambenoj zgradi.

Tipizirane cilindrične uloške te ključeve možete naručiti na slijedećim mjestima :

OSOR-PROMET d.o.o.

Štefanovec 76, veleprodaja, 7.30 – 15.30 sati

V. Poljanice 10, maloprodaja, pon-pet 8 – 16 sati, sub 8 -12 sati

mob : 091 388 4922

e-mail : goran@osor-promet.hr

Servis za brave VJEŠTICA

Ozaljska ulica 13, pon-pet 8 – 17 sati, sub 9 -14 sati

tel : 01 3097 904

mob : 091 2440 200

e-mail : info@bravevjestica.hr

Brava sa dva cilindra

Korištenje specijalne brave sa dva cilindra omogućuje Vam da kupite jedan cilindar koji će koristiti djelatnici Čistoće za svoj “Master” ključ, dok bi drugi cilindar bio za stanare zgrade – i u tom slučaju koristi se bilo koji cilindar ( postojeći od smetlarnika, ili novi ). Opet je uputno za stanare koristiti cilindar zaštićenog profila – kako se ključevi ne bi mogli nekontrolirano umnožavati čime dolazi do različitih zlouporaba dodatno umnoženih ključeva.

Ovu varijantu možemo koristiti :

 1. Za nova vrata ili bokseve koje ste naručili od bravara ( proizvođača ),
 2. Kao zamjenu za postojeću bravu u smetlarniku.

Ukoliko se proizvode nova vrata ili boks, samu bravu je jednostavno ugraditi – pošalje se uzorak brave proizvođaču koji će je ugraditi u nova vrata kao pripremu za ugradnju cilindara.

Ukoliko je boks na javnoj površini – javite se Čistoći koja će o svome trošku postaviti cilindar pripremljen za “Master” ključ, u suprotnom – ukoliko je riječ o privatnom zemljištu, Vaša je obveza pribaviti takav cilindar.

Kod postojećih smetlarnika dolazimo do “malih” tehničkih problema. Pošto nova brava sa dva cilindra niti približno ne odgovara mjerama starih brava unutar postojećih vrata, potrebne su različite preinake samih vrata da bi se takva brava mogla ugraditi. Radi se o ozbiljnom bravarskom poslu !

Možemo okvirno izračunati i trošak ugradnje brave sa dva cilindra :

 1. Za nova vrata ili boks trebate kupiti bravu sa dva cilindra koja košta 120,00 EURa + PDV, te je isporučiti tvrtki koja će proizvoditi nova vrata ili boks. Dodatno trebate pribaviti cilindre i naručiti ključeve.
 2. Za postojeća vrata sa već ugrađenom bravom – trošak nove brave te kompletnog rada sa svim preinakama na vratima bio bi okvirno 500,00 – 700,00 EURa + PDV, na što opet treba dodati nove cilindre i broj ključeva.

Dodatna opcija ugradnje šifratora

Uz tipizirani cilindrični uložak, ili bravu sa dva cilindra, možete dodatno ugraditi šifrator kojim putem šifre ili beskontaktnog privjeska otvarate vrata smetlarnika ili boksa.

Varijanta je zanimljiva naročito kod stambenih zgrada koje već imaju šifrator na ulaznim vratima, te u tom slučaju sa jednim privjeskom ili šifrom otvarate ulaz u zgradu ili smetlarnik.

Cijenu ovakvog zahvata je gotovo nemoguće predvidjeti, pošto su za ugradnju šifratora potrebni različiti preduvjeti – elektroinstalacija, ugrađen elektroprihvanik, hidraulični zatvarač,… , ali okvirno je riječ o trošku između 500,00 i 700,00 EURa + PDV.

Izrada boksova ( smetlarnika ) za spremnike komunalnog otpada

U našoj bravarskoj radionici izrađujemo po mjeri od čeličnih profila i vibropletiva različite modele boksova za spremnike komulanog otpada.

Pošto konstrukcije izrađujemo po narudžbi ( znači nisu tipski model ) u mogućnosti smo ponuditi različite dimenzije i boje.