Planiranje i izrada sustava zaključavanja ( MASTER KEY )

Postavlja se pitanje čemu služe sustavi ( sistemi ) zaključavanja?

Ukoliko imate suviše ključeva u džepu, pa npr. jednim ključem otvarate ulaz u zgradu, drugim ključem stan, a trećim npr. garažu – onda je jednostavniji sustav zaključavanja pravo rješenje za vas. Izradom KA ( KEY ALIKE ) sustava omogućen vam je ulazak kroz više vrata, a sve sa istim ključem!

Radite na održavanju u školi?
MK ( MASTER KEY ) sustav master ključa je pravo rješenje za vas! Sa MK ( Master )  ključem otključavate sve prostorije u školi, dok osoblje ( nastavnici,… ) otvaraju samo prostorije za koje su zaduženi – npr. nastavnik otključava samo svoju učionicu…

Kao vlasnik poduzeća imate više izdvojenih pogona, a željeli bi sa jednim ključem otvarati sva vrata? Nije problem – GMK ( GENERAL MASTER KEY ) sustav Vam omogućuje da sa GMK ( General master ključem ) otključavate sva vrata, svaki od pogona ima svoj MK ( Master ključ ) te se za sva vrata unutar pogona mogu isporučiti ključevi koji otvaraju samo ta, pojedinačna vrata.

Imate stan u stambenoj zgradi, te želite sa ključem od stana otvoriti i ulazna vrata u zgradu. Imamo i tu rješenje za Vas – CK ( CENTRAL KEY ) sustav omogućuje Vam upravo to.

SUSTAVI ZAKLJUČAVANJA POJEDNOSTAVLJUJU NAM ŽIVOT !

1. KA – SUSTAV ISTOGA KLJUČA

Sa jednim ključem možete otključavati kuću, vikendicu, garažu i sl.
Također u sistem istoga ključa možete spojiti cilindrične uloške, lokote, bravice za poštanski ormarić, dodatne sigurnosne brave.

Uvijek je moguće dodati novi cilindar ili lokot u takvom sustavu.

2. MK – SUSTAV MASTER KLJUČA

Sastavljen je od velikog broja pojedinačnih korisnika koji otključavaju samo svoju prostoriju (npr. kancelariju, učionicu,…), te glavnog ključa koji otključava sve cilindrične uloške u sistemu.
Taj sustav je prikladan za različite javne objekte, npr. hotele ili apartmane, gdje svaka soba ima svoj ključ, ali postoji i MASTER ključ koji otvara sve prostorije unutar objekta ( npr. za čistačicu ili managment ).

Uvijek je moguće dodati novi cilindar ili lokot u takvom sustavu.

3. GMK – SUSTAV GENERAL MASTER KLJUČA

Sustav Generalnog Master ključa razlikuje se od sustava Master ključa po tome da u sustavu postoji više nadređenih ključeva koji otključavaju određene grupe cilindara te generalni ključ koji otključava sve prostorije u sustavu.

Korisnici takvih sustava su veći industrijski objekti, veći hoteli, bolnice,…

Jednostavan primjer je hotel koji ima više katova. Za svaki kat je zadužena po jedna čistačica koja ima Master ključ samo za taj kat. Znači svaka soba ima svoj ključ koji se daje gostu, čistačica ima MK ( Master ključ ) koji otvara sve cilindre na jednom katu, a uprava hotela ima GMK ( General Master ključ ) – koji otvara apsolutno sve cilindre u sustavu.

Dodatne cilindre u sustavu je moguće dodati, s time da se ne utječe na samu strukturu sustava, npr. nije moguće da u gore navedenom sustavu – čistačica sa prvog kata dodatno može otključavati i cilindre na drugom katu – ukoliko to nije predviđeno prije same izrade sustava.

4. CK – SISTEM CENTRALNOG KLJUČA

CK ( CENTRAL KEY ) sustav koristimo većinom u stambenim zgradama, gdje svaki stanar ima ključ od svoga stana, te sa istim ključem otključava ulaz u stambenu zgradu, garažu ili smetlarnik. Pojedini stanar znači ima jedan ključ kojim otvara više prostorija u stambenoj zgradi.

Sam sustav je moguće dodatno proširiti sa novim centralnim cilindrom, ili novim cilindrom od stana.

4. GGMK – kompleksni sustavi zaključavanja

GGMK je sustav koji koristimo za kompleksne sustave zaključavanja. U biti u takvim sustavima zaključavanja koristimo različite kombinacije GMK i CK sustava.

Takvi sustavi se koriste kod ugradnje u većim poslovnim zgradama, tvornicama, aerodromima..

Zbog izuzetne kompleksnosti takvog sustava – u izradi koristimo isključivo ISEO F9 cilindre.

Ono što je bitno kod takvih sustava je ispravno planiranje kako bi se u budućnosti takav sustav mogao proširivati. Također uvijek je dobro prije toga posavjetovati se sa stručnjakom koji izrađuje sustav, kako bi Vam dao određena uputstva i natuknice.

KOJE CILINDRE KORISTIMO KOD IZRADE SUSTAVA ZAKLJUČAVANJA?

Cilindri se biraju ovisno o stupnju zaštite koji je potreban u Vašem objektu, te o kompleksnosti samog sustava.

Za jednostavnije sustave koristimo 5 pinske cilindre ( ISEO F5 ) koje zbog malog broja mogućih kombinacija možemo složiti u KA ili MK sustavu. Kod većih MK sustava sa 5 pinskim cilindrima moguće je određeno preklapanje cilindara unutar sustava ( npr. ključ cilindra 40 će možda otvoriti i cilindar 352 ) zbog manjka mogućih kombinacija ureza ključa.

Za kompliciranije sustave koristimo 6 pinske cilindre – koji omogućuju veći broj kombinacija – npr. ISEO F9 profil.

Cilindar treba biti odgovarajuće dužine a ovisno o debljini vrata. Kod mjerenja dužine cilindra bitno je da cilindar ne viri sa vanjske strane više od 3 mm.

Kako izmjeriti dužinu cilindričnog uloška ?

Niži stupanj zaštite ( cilindri za svakodnevnu upotrebu )

Cilindre nižeg stupnja zaštite moguće je otvoriti posebnim alatima (češljevima), bušiti ih te ih lomiti. Nije naša preporuka takvu klasu cilindara montirati u npr. protuprovalna vrata.
Ključeve je moguće kopirati u svakoj ključarskoj radnji.
Zbog svojih ograničenja, te cilindre moguće je izrađivati u slijedećim sustavima:
– KA – SISTEM ISTOG KLJUČA
– MK – SISTEM MASTER KLJUČA

Koristimo cilindre proizvođača ISEO serije F5 u izvedbama: standardni cilindar, polu-cilindar, cilindar sa gumbom..

Sigurnosni cilindri

Sigurnosni cilindri su cilindri višeg stupnja kvalitete, te višeg stupnja sigurnosti od provale. Ključeve je također moguće umnožavati u ključarskim radnjama bez predočenja vlasničke kartice.

Zbog većeg broja kombinacija, takve cilindre je moguće slagati u varijantama KA, MK, GMK te CK:

Koristimo cilindre proizvođača ISEO serije R6 u izvedbama: standardni cilindar, polu-cilindar, cilindar sa gumbom..

Sigurnosni cilindri zaštićenog profila ključa 

To su cilindri višeg stupnja sigurnosti, ključeve je moguće izraditi isključivo u ovlaštenim ključarskim radnjama uz predočenje vlasničke kartice. 6 pinska jezgra cilindra omogućava nam veliku kombinatoriku, tako da je sa takvim cilindrom moguće napraviti i najkompleksnije sustave zaključavanja.

Sirovi ključevi nisu u slobodnoj prodaji, tako da se kopije ključeva mogu naručiti isključivo u našem poduzeću uz predočenje vlasničke kartice. Ključevi se ne kopiraju sa ključa na ključ – nego putem koda iz elektronske mašine, tako da je svaka kopija ključa istovjetna originalu.

Koristimo cilindre ISEO F9 u svim mogućim izvedbama.

Lokoti ISEO F9 za sustave zaključavanja

Sigurnosni lokoti zaštićenog profila ključa 

To su lokoti višeg stupnja sigurnosti, ključeve je moguće izraditi isključivo u ovlaštenim ključarskim radnjama uz predočenje vlasničke kartice. 6 pinska jezgra lokota omogućava nam veliku kombinatoriku, tako da je sa takvim lokotom moguće napraviti i najkompleksnije sustave zaključavanja.

Sirovi ključevi nisu u slobodnoj prodaji, tako da se kopije ključeva mogu naručiti isključivo u našem poduzeću uz predočenje vlasničke kartice. Ključevi se ne kopiraju sa ključa na ključ – nego putem koda iz elektronske mašine, tako da je svaka kopija ključa istovjetna originalu.

Koristimo lokote ISEO F9, koje u sustavu zaključavanja možemo kombinirati sa cilindrima ISEO F9.