Kako odabrati kvaku za vrata

Kako odabrati kvaku za vrata?

Postoji više varijanti kvaka i štitova koji se koriste na našemu tržištu, stoga ćemo Vam dati par savjeta kako odabrati kvaku za vrata.
Dvije su osnovne verzije:
1. Kvaka sa odvojenim rozetama za ključ/cilindar/wc
2. Kvaka montirana na štitnike koji imaju otvor za sobni ključ/cilindar ili wc

Boje i materijali su najčešće slijedeći: aluminij F1 (srebro), aluminij F2 (svijetlo žuta boja), aluminij F4 (tamno brunirano), mesing, krom, satinirani krom te INOX.

Za ulazna vrata u stan/kuću treba odabrati kvake sa štitnicima ili rozetama za cilindrični uložak.
Sa vanjske strane može biti kugla fiksna ili okretna, a može i kvaka.
Također, u svrhu protuprovalnosti, takav štitnik ili rozeta trebala bi se “šarafiti” sa unutarnje strane i trebali bi biti dovoljno debeli da pokrivaju cilindar, tako da se ne može lomiti.
Ako kupujete kvaku sa štitnicima, obavezno morate izmjeriti razmak između sredine otvora za kvaku i sredine rupe za cilindar. Najčešći razmaci su slijedeći: drvena vrata 90 mm, PVC stolarija 92 mm, ALU stolarija 85 mm.
Što se tiče završne obrade (boje), ako se odlučite za boju mesinga tražite PVD obradu koja štit mesing od grebanja i habanja.

Za sobna vrata odaberite kvaku sa štitom ili rozetom za običan ključ, s time što također morate paziti na razmake između otvora za kvaku i otvora za ključ.
Pošto se veliki dio novih sobnih vrata proizvodi u Italiji ili Njemačkoj, razmaci mogu biti slijedeći: 85 mm talijanska vrata, 72 mm njemacka vrata ili 90 mm vrata sa bravama po HR normama.
Također, upozorio bih Vas na boju mesinga koja je bez PVD obrade podložna oštećenjima.